Ulike modeller og kvaliteter av vinduer
På Hjemfint finner du et stort utvalg vinduer med stabile lave U-verdier. For eldre boliger eller kulturbygg kan vi varmt anbefale vårt kulturvindu. For hus i byområder eller industriområder kan vi anbefale ikke bare holdbare, men også veldig rimelige PVC-vinduer.
For villaer, sommerhus og hytter
Sortimentet har et rikt utvalg av villavinduer i flere varianter, inkludert: sidehengslet, sprinkelvinduer, karmfestede, topphengslet og takvinduer. Flere av alternativene finner du også som både dobbeltglass og treglassvinduer. I underkategorien finner du dessuten skyvedører (til verandaen) og et bredt utvalg av vindusdører.
U-verdi
For at du skal få et luftig og åpent hjem med bra lysinnslipp og med så lite varmeutslipp som mulig, er stabile og moderne vinduer en nødvendighet. Målet for varmeutslipp kalles U-verdi og beregnes ved måling av varmetapet gjennom vindusflater i watt pr kvadratmeter. Der en watt tapes ved en grads temperaturforskjell blir U-verdien 1.0. Resultatene er gitt i W/m2K. Dvs. at jo lavere U-verdien er, jo bedre isolerer karmen og vinduene.
Bestil riktig størrelse - dvs. riktig modulstørrelse
Det er ikke så vanskelig å finne den riktige størrelsen. Fjern foringen på innsiden eller utsiden av vinduet du skal bytte ut, så kan du sjekke størrelsen på hullet i veggen. Mål deretter fra kant til kant, både i høyden og i bredden. Er hullet 7 dm i bredden og 10 dm i høyden ska du bestille (gjelder også dører og sidefelt) produktet i modulmål 7X10. Vindusmodulen er faktisk litt mindre (ca. 15 milimeter) en målet, så det bør ikke være noen vanskeligheter med å montere det horisontalt og vertikalt.
Savner du et spesifikt mål i sortimentet?
Som vi har nevnt tidligere så kan vi tilby spesialproduksjon av vinduer i mål som ikke er standard. Ta kontakt med oss via telefon eller e-post med forespørselen din og gi oss detaljer om hvilken type vindu det gjelder og hvilke mål du ønsker det i. Det går som regel an å ordne!
Skifte vindu på egenhånd - er det mulig?
Det er nødvendigvis ikke så vanskelig å skifte vinduer. Det avhenger selvfølgelig av hvilken modell det gjelder. Vanligvis kan takvindu og skyvepartier være litt vanskelig eller kronglete å bytte eller montere (les mer om hvordan du monterer disse under de respektive produktkategoriene). Samlet sett er vindusmoduler enkelt å montere. Begynn med å rive ut den gamle og fjern eventuelt gjenværende isolasjon og lister fra hullet i veggen. Få gjerne hjelp fra en venn når du fjerner det gamle og setter på det nye, det hjelper det tunge arbeidet! Vinduene er festet (i de fleste tilfeller) med karmskruer som er lettest å montere med såkalte karmhylser. Når modulen er på plass, må hullet mellom karmen og veggen være tettet og dekket til med foring utvendig og lister innvendig. Er du usikker kan du alltids rådføre deg med eller leie en håndverker.
Laminert eller herdet glass i lavsittende glassvinduer fr.o.m 1 juli 2009
Fra den 1 juli 2009 må man i henhold til Plan- og bygningsetaten, som krever byggetillatelser, ha laminerte eller herdet glass i visse vinduspartier. Dette gjelder blant annet balkongdører med helt glassvindu og andre større glasspartier når underkanten er mindre enn 6 dm fra gulvet. Dette kan du lese mer om på siden til Plan- og bygningsetaten sikkert glass i bygninger.
Fra historisk luksus - til moderne, svært rimelige vinduer
Romerne var de første til å utvikle vindusruter i glass. Dette vet man for det har blitt funnet i utgravningene til den romerske byen Pompeii, som ble begravet i aske fra vulkanen Vesuvius år 79 E:Kr. Glass og glassvinduer var på den tiden svært dyre og eksklusive produkter. I dag kan du imidlertid kjøpe veldig billige vinduer online fra Hjemfint.