Kullgrill - å lage mat med glede og glød
Å bruke en kullgrill krever fremsyn og litt tålmodighet. For å være miljøvennlig, bør du helst tenne grillen uten tennvæske. Det finnes da alternative teknikker for å få en jevn glød, for eksempel skorsteinstennere og elektriske tennere. Det er på tide å begynne å grille når kullet er dekket med en lysegrå/hvit aske. Det kan ta opptil 25 minutter før det er på tide å legge maten på grillen. Da kan det være på tide å invitere resten av familien til å hjelpe til rundt kullgrillen.
Den vanligste metoden er å plassere maten direkte over den glødende kullsengen. Du kan også grille med indirekte varme ved lav temperatur og i en lengre tid. Da griller du ved den kraftigste varmen. Hvilken metode gir best resultat? Eksperter i grilling bestrider dette. Med kullgrillen din kan du prøve det som passer best til din og familiens smak. Når du griller indirekte på kullgriller, trenger du ikke å snu det du griller, men det tar litt lengre tid før du kan begynne å spise.
Velge riktig kullgrill
En velkjent type grill er en såkalt kulegrill. Ikke uventet har den kuleform og er delt inn i to halvkuler. I underdelen er det nederst et gitter hvor kull eller briketter legges og over er det et gitter der maten legges. Den øverste halvdelen av kulegrillen er lokket på grillen. Aske samles opp under grillen. En kullgrill kan også utformes som en grilltønne. Sammenlignet med en kulegrill, vil grilloverflaten da bli betydelig større. Den kan ha to kamre av forskjellige størrelser. Du trenger ikke å grille i begge kamrene samtidig, men du kan grille i den store og varme i den andre.
Det finnes flere kullgriller i mindre format. Du kan kjøpe en som fungerer som grillovn eller pizzaovn. For utendørs bruk finnes det også en såkalt grytegrill. Kullgriller lages av varmebestandige materialer. De fleste har innebygde termometre. Asken kan samles og grillene kan enkelt rengjøres. Alle kullgriller kan enkelt flyttes på hjul.