Røykgrill med forskjellige tresorter
I en røykgrill, bruker du røykflis eller røykved som vil avgi røyk. Avhengig av tresorten du legger i røykgrillen, får du forskjellige smaker på det du griller. For å få god røykutvikling, legg røykflisene under vann i omtrent en halv time. Du legger flisene direkte på glørne eller innpakket i folie. Hvis du lager hull i foliepakken, siver røyken ut. Hva som skal grilles, legger du på den ene halvdelen av grillen. Det vil bli grillet med indirekte varme. Temperaturen i grillen skal være ca 100 grader. Treslagene eik og kirsebær gir en mild røyksmak. Av frukttrærne gir eple den sterkeste røyksmaken. Den absolutt sterkeste røyksmaken er det hickory som gir. Hvis du vil grille svinekjøtt, vilt og ost, passer hickory ekstra godt. Hvis du ikke har røykflis eller røyktre ved fra din egen hage, er det mulig å kjøpe.
Velge røykgrill
En røykgrill kalles noen ganger en grilltønne. Den har form av et avlangt rør som er delt i lengden. Den øvre delen er hengslet og kan løftes, og danner dermed grilllokket. En røykgrill har to kamre. Du kan grille i begge samtidig, men du kan også velge å grille i det ene og holde maten varm i det andre. Grillflaten i en grill med skuff er stor. I det store kammeret er det et fast installert termometer.
Noen ganger må du løfte lokket for å sjekke at alt ser bra ut. Ikke løft det for ofte, da dette vil tilføre oksygen. Grilltønnen eller røykgrillen er laget av varmebestandig metall. En røykgrill har hjul og er enkel å flytte. Plasser den i hagen din der det er vindstille, slik at naboer ikke blir unødig forstyrret av røyk fra grillen.